Een gezonde tuin

Wie een tuintje heeft en daar begaan mee is, weet hoeveel voldoening je uit een ‘blije tuin’ kan halen. Alles groeit en bloeit en gedijt. Een blije tuin is een gezonde tuin en dat zorgt weer voor een blij tuineigenaar. In deze blog vertel ik je hoe je zorgt dat je tuintje vrolijk blijft, gedurende alle seizoenen. Als de basis namelijk goed zit, kan er verder niet heel snel iets misgaan. Lees je mee?

Genoeg water

Deze zomer viel het mee maar niemand vindt het prettig om erge dorst te hebben door droogte, hitte en daardoor watertekort. Je tuintje denkt daar net zo over. Let dus altijd op dat je planten genoeg kunnen drinken. Sproei bij als dat nodig is maar zorg ook dat je planten niet verzuipen, voor zover je dat in de hand hebt. De seizoenen kunnen genadeloos hard toeslaan. Zijn er planten in je tuintje die dat niet goed aankunnen, dan kun je die soms het beste naar binnen verplaatsen; in huis, een schuur of in een kas.

Vriendjes naast elkaar

Wist je dat sommige planten een voorkeur hebben voor waar ze in je tuin staan. Jazeker, de ene plant gedijt beter naast de ander dan de andere plant. En zo zijn er ook planten die elkaar in de weg gaan zitten. Zoek eens op internet op wat jou plant fijn vindt en kijk of het klopt. Misschien bloeien sommige planten helemaal op. Daarnaast kan het je ook helpen kiezen, als je weer eens in het tuincentrum staat en je niet weet welke planten je wilt.

Ruimte voor de dieren

De koude maanden komen er weer aan en dat betekent dat we sommige dieren een handje moeten helpen. Tijd dus om de voedertafels en pindakaasbollen voor de vogels weer tevoorschijn te halen. Misschien wil je nog wat voor de egels neerleggen hier en daar? Haal het in huis en haal genoeg. Daar hebben niet alleen de dieren profijt van maar jij ook, zo zit je tuintje het hele jaar door vol met leven.

Niet iedereen is welkom

Goed, sommige dieren heb je liever. Zo kunnen slakken de boel behoorlijk kapot maken in je moestuin, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn daar natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen. Zo kan je aaltjes tegen slakken inzetten. Zo kan je de slakken bestrijden zonder dat je tuintje daar last van heeft. Gif is natuurlijk nooit een goed idee en op deze manier help je de natuur een handje maar lost deze het verder als het ware vanzelf op.

Geef een reactie